gabinet stomatologiczny cieszyn

Od czego niszczeje szkliwo?

gabinet stomatologiczny cieszyn Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena.
Tak samo rzecz ma się z zębami.
W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać.
Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych.
Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom.
Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.

warstwę Weila lub pas Weila)

W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną, bogatokomórkową, i zewnętrzną, skąpokomórkową (tzw.

warstwę Weila lub pas Weila).

W warstwie Weila mają początek naczynia chłonne, które opuszczają ząb przez otwór wierzchołkowy i deltę korzeniową.
W miazdze występują sploty naczyniowe i nerwowe (np.

splot Raschkowa).

Niektórzy wliczają do miazgi (jako dwie najbardziej zewnętrzne warstwy) warstwę odontoblastów oraz tzw.

prazębinę (tworzącą się zębinę, dopiero co wytworzoną przez odontoblasty). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka

Zęby_człowieka Włókna czucioweedytuj

W miazdze zęba, między ubogokomórkową warstwą Weila a miazgą właściwą, włókna tworzą gęsty splot Raschkowa. Są to nerwy mielinowe i klasyfikowane są jako, A-?, A-?.
Podział klasyfikacji zależny jest od średnicy aksonu i szybkości przewodzenia.
Większość włókien w miazdze należy do włókien A-?, które są odpowiedzialne za krótki, ostry i dobrze zlokalizowany ból i mają niski próg pobudliwości. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka.
Dodane: 06-01-2019 03:36

Tagi: dentysta stomatologia protetyka cieszyn